Hoeveel pensioen krijg je als zelfstandige?


> ondertitel komt hier

03/07/2020

Laten we onmiddellijk met de deur in huis vallen: het wettelijke pensioen van een zelfstandige ligt in België niet zo hoog. Alles hangt af van je loopbaan, je gezinssituatie en je inkomsten. Kort samengevat: hoe langer je loopbaan was én hoe hoger je beroepsinkomen, hoe hoger je wettelijk pensioen zal zijn.

Maar je kan dat wettelijke pensioen ook slim aanvullen met allerlei spaarformules. Die helpen niet alleen je levensstandaard te garanderen als je op pensioen gaat, vaak zorgen ze ook voor interessante fiscale voordelen als je nog werkt.

Wettelijke pensioen

Iedereen die minstens 30 jaar gewerkt heeft als zelfstandige heeft vanaf de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar recht op een gewaarborgd wettelijk pensioen. Hoe hoog dat pensioen is, hangt af van het aantal jaren dat je werkte, je gezinssituatie en het loon dat je verdiende (en waarop je sociale bijdragen betaalde).

Heb je heel je leven gewerkt als zelfstandige? Dan krijg je na een volledige loopbaan van 45 jaar op je 65e een bedrag van ongeveer 1.600 euro. Spendeerde je een deel van je professionele leven in loondienst? Dan ontvang je een combinatie van pensioen als werknemer en als zelfstandige.

Als zelfstandige is het geen overbodige luxe om al tijdens je loopbaan aan je pensioen te denken. Er zijn verschillende manieren om aan je pensioen te bouwen, en vaak zijn die ook fiscaal interessant.

Aanvullend pensioen

Het Vrijwillig Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
Een VAPZ levert je als ondernemer het meeste belastingvoordeel op: tot 63%. Vaak kan je kiezen uit een gewoon VAPZ of een sociaal VAPZ. De voordelen zijn vergelijkbaar, maar een sociaal VAPZ biedt je extra inkomensbescherming.

De Individuele Pensioenstoezegging (IPT)
Het IPT is een aanvullend pensioen voor bedrijfsleiders van een vennootschap en kan een aanvulling zijn op het VAPZ. Daarmee optimaliseer je je belastingvoordeel en krijg je later een volwaardig pensioen van maximaal 80% van je inkomen tijdens je actieve loopbaan. Ook het IPT is fiscaal interessant: de premies zijn integraal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting en geven je pensioen als privé-persoon.

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)
Heb je geen vennootschap en wil je toch een hoger pensioen? Dan kan je ook een volwaardig pensioen opbouwen van maximaal 80% van je inkomen tijdens je actieve loopbaan. Daarvoor vul je een VAPZ aan met een POZ.

Je geniet daarbij van 30% belastingvoordeel plus een besparing op je gemeentebelasting. De POZ is alleen mogelijk voor eenmanszaken, vrije beroepen, meewerkende echtgenoten en zelfstandig helpers.

Heb je grote (ver)bouwplannen, dan kan je een voorschot opnemen op je pensioenkapitaal om je project mee te financieren.

Individueel pensioensparen
De gemakkelijkste manier om je wettelijk pensioen aan te vullen is door individueel pensioensparen. Je geniet dan 30% belastingvoordeel en je krijgt een gegarandeerd rendement en kapitaalsgarantie.

Iedereen tussen 18 en 54 jaar kan aan individueel pensioensparen doen. Je hebt de keuze tussen een pensioenspaarfonds via een bank of een pensioenspaarverzekering via een verzekeringsagent.

Je kiest zelf hoeveel je stort, maar de maximumpremie is voor iedereen gelijk. In 2020 mag je maximaal 990 euro storten in een individueel pensioenspaarplan.

Langetermijnsparen
Bots je op het plafond van een VAPZ, IPT of individueel pensioensparen? Dan is langetermijnsparen een goede oplossing. Door de kapitaalsgarantie en een gegarandeerd rendement is het een veilige manier van pensioenopbouw. Het belastingvoordeel van 30% maakt het ook fiscaal interessant.

Er zijn veel verschillende manieren om je pensioen als zelfstandige uit te breiden. Onze experts bekijken graag samen met jou wat ideaal is in jouw unieke situatie. Maak nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek en optimaliseer je pensioen én je belanstingsvoordeel.

Ja, ik boek een kennismakingsgesprek met een bedrijfsadviseur